Jaký je původ kokosového oleje v produktech Urtekram?

v ,
Jaký je původ kokosového oleje v produktech Urtekram?

Přemýšleli jste někdy o původu potravin, které jíte, nebo o původu složek v kosmetice, kterou používáte? Pokud používáte značku Urtekram, přemýšlení můžete nechat na ostatních. V Urtekramu jsme otevření. Přečtěte si, odkud náš kokosový olej pochází a jak ho zpracováváme.

Je jen pár potravin, které vzbuzují tolik vášní a dělí lidi na dva nesmiřitelné tábory. Jedni jsou propagátory kokosového oleje ve všech jeho formách a použitích, druzí hlasitě varují před jeho účinky a užíváním. Pravda je, jako vždy, někde uprostřed. 

Největším světovým producentem kokosového oleje je Indonésie, největším vývozcem jsou Filipíny. Světový kokosový trh zásobují Filipíny, Indonésie, Srí Lanka, Vietnam, Thajsko a Pobřeží slonoviny. 

Kokosový olej se získává z jader kokosových ořechů. To je to bílé a voňavé. Z kokosového jádra se získává i kokosové mléko,  jak ho známe z plechovek.

V produktech URTEKRAM naleznete dva druhy kokosového olejepanenský kokosový olej (VCO = Virgin Coconut Oil) a rafinovaný kokosový olej (RBD = Refined, Bleached, Desodorised), který je také známý jako neutrální kokosový olej. Během výroby kokosového oleje vzniká kromě oleje samotného i kokosová drť (vláknina), ze které pak může vzniknout například kokosová mouka nebo jemně mletý kokos. Oba druhy olejů jsou v biokvalitě. 

Při standardním procesu v konvenční výrobě rafinovaný kokosový olej prochází úpravami při vysokých teplotách. Rafinuje se pomocí rozpouštědel a dalších chemikálií. Organický rafinovaný olej je čištěný pouze mechanicky a za vysokých teplot. K bělení je použita schválená jílovitá hlinka. Vzniká tak olej bez chuti a vůně, který je vhodný k použití do jídel, ve kterých bych chuť a vůně kokosu narušovala celkový dojem. 

Nerafinovaný, panenský, virgin a extra-virgin kokosový olej v URTEKRAMu je vyráběn lisováním za studena. Vyrábí se buď z kokosového jádra nebo kopry. Během výroby teplota při zpracování oleje nepřesáhne 40C a je s ním zacházeno velice jemně. Olej neprochází žádnými dalšími úpravami – bělení, či jakákoliv jiná rafinace. Při výrobě zůstanou zachovány všechny důležité látky. Přívlastek “panenský” znamená, že jde o olej z prvního lisu. 

Kokosový olej Urtekram obsahuje vysoké množství kyseliny laurové – “zdravější” nasycené mastné kyseliny. Kyselina laurová v těle podporuje léčebné procesy. Narušuje lipidové membrány v organismech, jako jsou houby, bakterie a viry a tím je ničí. Proto je kokosový olej často označován za přírodní antibiotium, antimykotikum a antivirotikum. 

Rozdíly mezi konvenčním a organickým, chcete-li bio, kokosovým olejem jsou:

  • Palmy a kokosové ořechy pocházejí z ekologického zemědělství. Nepřišly do styky s pesticidy, sytentickými hnojivy apod. 
  • Během rafinace oleje nebyly použity žádné chemikálie a rozpouštědla. 
  • Dodavatelé jsou malí filipínští farmáři, jejichž pole prochází 1 – 2x ročně kontrolou. Je jim pravidelně poskytováno vzdělávání a asistence při získávání certifikace. 

Můžete si tedy být naprosto jisti, že kokosový olej v produktech Urtekram, ať už rafinovaný nebo panenský, prošel těmi nejpřísnějšími kontrolami, pochází z ekologického zemědělství a je v té nejvyšší kvalitě, kterou je možné poskytnout. 

Od začátku února můžete 3 produkty – šampon, kondicioner a sprchový gel –  z naší kokosové řady zakoupit ve všech obchodech řetězce Globus.